Çin-ABD Tarife Mücadelesi: Teknoloji Sektöründe Geçici Rahatlama!

Teknoloji sektörünün yüzde 125 oranındaki 'karşılıklı' tarifeden muafiyeti sadece bir veya iki ay sürecek; iPhone gibi...

Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki tarife mücadelesinde teknoloji endüstrisi, özellikle akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve giyilebilir teknolojiler için bir nebze rahatlama yaşadı. Ancak, bu rahatlamanın geçici olduğu anlaşılıyor. Trump yönetimine göre, %125 oranındaki karşılıklı tarife muafiyeti yalnızca kısa süreli ve önümüzdeki “bir veya iki ay” içinde akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer ürünler üzerindeki vergiler devam edecek.

Apple’ın ‘karşılıklı’ tarifeden muafiyeti geçici, yeni bir çözüm açıklanacak

Daha önce ABD Gümrük ve Sınır Koruma’nın, Trump’ın Çin’e yönelik uyguladığı %125’lik karşılıklı tarife ve %10’luk küresel tarife çerçevesinde bazı ithalat kalemlerinde muafiyetler yayınladığını bildirmiştik. Bu muafiyetler, “akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, bilgisayar işlemcileri ve bellek yongaları” etrafında şekilleniyor.

Apple, %125’lik karşılıklı vergi ve %20’lik fentanil vergisi dahil olmak üzere toplam %145’lik bir tarife yükümlülüğüne tabi olacaktı. Trump, bu durumu bugün Truth Social platformunda vurguladı. Şu anda bu oran %20 ile sınırlı, ancak bu muafiyetin geçici olduğu ve karşılıklı tarifeden muafiyetin “kalıcı bir muafiyet” olmadığı, Ticaret Bakanı Howard Lutnik tarafından ifade edildi.

Teknoloji Sektörüne Özel Bir Tarife Geliyor

Lutnik, ABC News ile yaptığı bir röportajda teknoloji sektörünün “özel bir odak türü tarife” alacağını belirtti. Bu tarifelerin iPhone gibi ürünleri kapsayacağını vurguladı. Başkan Donald Trump, Truth Social’da yaptığı açıklamalarda da yarı iletkenler ve “tüm elektronik tedarik zinciri” üzerinde daha yakından duracaklarını ifade etti.

Yetkililere göre, Trump yönetiminin ilerleyen günlerde teknoloji endüstrisi için özel bir vergi açıklaması bekleniyor. Bu yeni tarifenin mevcut %125’lik karşılıklı vergi oranından daha düşük olabileceği, ancak daha önceki oranlardan yüksek olabileceği düşünülüyor. Apple için bu, bileşenler ve yarı iletkenler konusunda Çin’e olan bağımlılığının uzun vadede sürdürülebilir olmayacağı anlamına geliyor; şirket, Hindistan ve Vietnam’dan ithalat yapmayı hedefleyecektir. Ayrıca, bölgedeki yatırımlarını artırarak tedarikçilerini de bu yönde teşvik edebilir.

Şu anda Apple, yeni M4 MacBook Air ve M3 Ultra Mac Studio gibi ürünlerini Vietnam’da üretiyor, ancak üretim kapasitesi Çin’in devasa üretim tesisleri ile karşılaştırıldığında oldukça sınırlı. Gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin.

Batuhan BOLAT

Dijithal'in kurucusu ve yapay zeka terbiyecisi. İstatistik ve veri bilimine meraklı bir üniversite öğrencisi. Oyun ve teknoloji bağımlısı, fotoğrafçılığa da meraklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu