Apple’ın iPhone Üretimini Hindistan’a Kaydırma Planı Gerçekçi Değil!

Bir analist, Apple'ın iPhone üretimini Çin'den Hindistan'a kaydırma planını gerçekçi bulmadığını belirtti.

ABD pazarı, Apple için her zaman büyük bir öneme sahip olacaktır çünkü bu pazar, en yüksek akıllı telefon satış gelirini sağlamaktadır. Ancak, yaklaşan tarifelerin devreye girmesiyle birlikte satın alma gücünün azalacağı ve bunun Cupertino merkezli firmanın kârını olumsuz etkileyeceği öngörülmektedir. Bu zorlu süreçten bir nebze olsun kurtulmak için Apple’ın, gereksiz vergilerden kaçınmak amacıyla iPhone üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planladığı daha önce bildirilmişti. Ne yazık ki, bir analist bu yaklaşımı ‘gerçekçi değil’ olarak nitelendiriyor ve Hindistan’a kaydırmanın, firmanın karşılaşacağı diğer masraflardan korumayacağını ifade ediyor.

Apple’ın iPhone üretimini Hindistan’a kaydırması beklenmiyor

MyDrivers tarafından aktarılan habere göre, Çinli finans kaynağı Cailianshe, analist Craig Moffitt’in Apple’ın iPhone üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırma planının gerçekçi olmadığını öne sürdüğünü belirtiyor. Moffitt, ABD ile Çin arasındaki ticaret çatışmalarının iki yönlü bir mesele olduğunu ve maliyetler ile satışların her ikisinin de etkilendiğini vurguluyor. Hindistan’a üretim kaydırmanın maliyet faktörünü azaltabileceğini belirten Moffitt, ancak başka sorunların da bulunduğunu dile getiriyor. Hindistan’daki iPhone üretiminin küresel sevkiyatların %20’sini oluşturduğuna dikkat çekerek bu bölgede henüz keşfedilmemiş bir potansiyel olduğunu ifade ediyor.

Apple, düşük iş gücü maliyetinden yararlanarak sağlıklı kâr marjlarını koruyabilir, ancak Moffitt, iPhone montaj operasyonlarının Çin’den kaydırılmasının tarifeler sorununu çözmeyeceğine inanıyor. Sonuçta, iPhone bileşenlerinin hala yurt dışında üretilmesi gerekecek ve bu durum Apple’ın tedarik zincirinin önümüzdeki dönemde Çin’de kalacağına işaret ediyor. California merkezli devin bu engeli aşmanın bir yolunu bulması durumunda, yetkililerin gerekli ekipmanları Çin dışına taşıma sürecinde Apple’ı zorlayacağı kesin.

Son günlerde, Çinli çalışanların Apple’ın tedarik zincirinin önemli makineleri yurt dışına taşımalarını engellediği ve bu durumun ekipman üreticilerini yaratıcı çözümler bulmaya zorladığı yönünde haberler çıktı. Maliyetleri düşürme noktasında montaj kısmının uzun vadede başarılabileceği düşünülse de, diğer bileşenlerin üretimini kaydırmak oldukça büyük bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor; çünkü bir iPhone’da yüzlerce parça bulunuyor.

Batuhan BOLAT

Dijithal'in kurucusu ve yapay zeka terbiyecisi. İstatistik ve veri bilimine meraklı bir üniversite öğrencisi. Oyun ve teknoloji bağımlısı, fotoğrafçılığa da meraklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu