Meta’nın iMessage Rekabeti: Facebook ve Instagram Geride Kalıyor!

Meta, iMessage'ın Messenger ve Instagram'dan daha popüler olduğunu belirterek, tekel iddialarını reddetti.

Meta, yıllardır bir rekabet karşıtı dava ile uğraşıyor. Federal Mahkeme Yargıcı, davayı Haziran 2021’de reddetmiş olsa da, FTC 2022’de daha kapsamlı bir şikayette bulundu. Facebook’un rekabet karşıtı uygulamalarıyla ilgili dava o tarihten beri devam ediyor ve Meta, bu süreçle ilgili daha fazla bilgi paylaştı. Şirket, slaytlarla birlikte bir açılış bildirisi sundu ve bu slaytlardan biri Instagram ve Facebook Messenger gibi çeşitli hizmetlerin, popülarite açısından Apple’ın iMessage platformu ile nasıl karşılaştırıldığını gösterdi.

Meta, iMessage’ın popülaritesini vurguluyor

Slaytlarda paylaşılan bilgilere göre, iMessage’ın popülaritesi Instagram ve Facebook Messenger’ın çok üzerinde. Slaytlar daha sonra halkla paylaşıldı, ancak bazı kötü yapılmış değişikliklerle sunulması nedeniyle geri kazanılması kolay oldu (kaynak: The Verge). Slaytlarda Meta, Snapchat ve Apple uygulamaları için şu yüzdeler yer aldı:

  • Apple Mesajları: %88.39
  • Instagram: %48.19
  • Facebook Messenger: %37.55
  • WhatsApp: %36.76
  • Snapchat: %23.04

Yukarıdaki görüntüde, farklı uygulamalar için paylaşılan yüzdelerin yanında bir iç Apple belgesinin açıldığı görülüyor ve AppleInsider bu belgenin gerçek olduğunu bildirdi. Manipüle edilmemiş tek bilgi, Apple’ın Ürün Pazarlama Direktörü’nden alınan şu alıntıdır:

iMessage’ın “temel kullanım durumu”, “kullanıcıların hayatlarındaki tanıdıklarıyla iletişim kurmalarını sağlamak”tır.

Meta’nın iddiaları, Apple’ın iMessage popülaritesinin etrafında dönüyor ve Instagram ve Facebook Messenger açısından bir tekel olarak düşünülemeyeceğini öne sürüyor. Şirket ayrıca YouTube ve TikTok’u da tartışmaya dahil ederek, rakip hizmetlerin “başarılı” olduğunu iddia etti. Sosyal medya teknoloji devinin öne sürdüğü argümanlar belirli bir noktada geçerli olsa da, Instagram’ın sadece bir iletişim aracı değil, topluluklar, gruplar ve daha fazlasıyla birlikte bir medya paylaşım platformu olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. Bu nedenle, bir şirketin bir argümanı tek bir noktaya dayandırarak ileri sürmesi mümkün değildir; hizmetin tüm doğasını dikkate alması gerekmektedir.

Davanın Gelişmeleri ve Gelecek

Hakimlerin ne karar vereceği ve argümanların nereye gideceği henüz belirsiz. Dava 2020’den beri devam ediyor ve nihai kararın açıklanması birkaç ay veya hatta yıl alabilir. Konuyla ilgili daha fazla detay paylaşacağız, bu yüzden takipte kalmayı unutmayın.

Batuhan BOLAT

Dijithal'in kurucusu ve yapay zeka terbiyecisi. İstatistik ve veri bilimine meraklı bir üniversite öğrencisi. Oyun ve teknoloji bağımlısı, fotoğrafçılığa da meraklı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu